Kuidas valmistada ise rukkijuuretist

Valmistusaeg

7 päeva

Kogus

1

Õige rukkileib valmib alati juuretise abil.
Juuretise valmistamine nõuab aega (esimese leiva valmistamiseks arvesta 7 päevaga), aga ei ole liiga keeruline – alusta oma lemmikleivast ja proovi ise järele!

 

P.s. Retsepti lõpus on ka video juuretise valmistamisest.

Valmistusaeg

7 päeva

Kogus

1

Õige rukkileib valmib alati juuretise abil.
Juuretise valmistamine nõuab aega (esimese leiva valmistamiseks arvesta 7 päevaga), aga ei ole liiga keeruline – alusta oma lemmikleivast ja proovi ise järele!

 

P.s. Retsepti lõpus on ka video juuretise valmistamisest.

Koostisained

  • 20 g rukkileiva sisu (näiteks 1 viil Rukkipala)
  • ligikaudu 1260g (21,5 dl) täisterarukkijahu
  • ligikaudu 1130g (11,3 dl) vett (arvesta, et vee temperatuur erineb päeviti!)
  • 20 g (1.5 spl) meresoola

Tee nii:

Juuretise säilitamine

 

Juuretist saab säilitada seda kuivatades või tainapallina, oleneb, kui tihti juuretist leiva tegemiseks kasutad.

Kuivatatud juuretis säilib ühe aasta, tainapalli külmikus võib kasutada, kui küpsetad vähemalt iga teine nädal.

Kuivatatud juuretis

Sa võid kuivatada juuretist küpsetuspaberil. Aja juuretis spaatliga küpsetuspaberile laiali ja lase kuivada toatemperatuuril. Kui juuretis on kuivanud, purusta see väiksemateks tükkideks ja pane õhukindlasse nõusse.

Kuivatatud juuretise taaselustamine:

25 g kuivatatud juuretist
100 g (1.75 dl) täisterarukkijahu
180 g (1.75 dl) vett (30 °C)

Purusta kuivatatud juuretise tükid väiksemaks, lisa väike kogus vett ja sega kuni saad ühtlase massi. Lase kuivatatud juuretisel leotuda vees pool tundi. Lisa ülejäänud kogus vett ja jahu ja sega ühtlaseks massiks. Lase segul seista soojas kohas umbes 25–30̊C. Käärimisaeg on vähemalt 14 tundi.

Tainapall

Võta 50 g (0.75 dl) tainast ja sega see 35g (0.6 dl) täisterarukkijahuga, tee tugev pall ja mähi see kilesse või pane suletavasse kilekotti. Hoia seda külmikus ja kasuta 2 nädala jooksul.

Taignapalli taaselustamine:

Taignapall 60 g
100 g (1,75 dl) täisterarukkijahu
180 g (1,75 dl) vett (30 °C)

Lõhu taignapall väiksemateks tükkideks ja lisa väike kogus vett, sega ühtlaseks massiks. Lisa ülejäänud vesi ja sega ühtlaseks massiks Lase segul siesta soojas kohas, 25–30̊C, vähemalt 14 tundi.

Siit saad vaadata juuretise valmimist videona.

Meie tooted