Leiburi ajalugu
Juba üle 260 aasta on Leibur kohalike traditsioonide ja retseptide järgi Eesti tarbija toidulauale leiba küpsetanud.
Toome teieni tähtsamad etapid Leiburi ajaloos:
1762 – novembris ostis linnakodanik Julius Valentin Jaeksch Tallinna vanalinna krundi koos kahekorruselise kivimajaga ja asutas sinna pagaritöökoja. Seda aega loetakse tööstusliku leivatootmise alguseks Eestis.
1881 – töökoda sai aurujõul töötavad seadmed.
1899 – rajati sõjaväe leivatehas – tehas nr 3.
1912 – käivitati leivatehas Rotermanni kvartalis aadressil Hobujaama 1, mis oli 1886. aastal ostetud Dethloffi leivavabriku teine käivitamine. Tootmise taasalustamise põhjuseks oli Tallinna elanike arvu kiire kasv.
1914 – tootmisel hakati kasutama elektrit.
1949 – kirjutati alla korraldusele Tallinna leivatehase nr 2 käivitamiseks Peterburi maanteel.
1962 – moodustati Tallinna Leivakombinaat seniste Tallinna Leivakombinaadi, Tallinna Leiva- ja Makaronikombinaadi ning Tallinna Leivatehase nr 2 ühendamisel.
1970 – leiti leivatööstuse kaasajastamise vajadusel asukoht tehasele nr 1 endise Kadaka küla maadel Mustamäe elamurajooni naabruses.
1976 – liideti neli tehast ja viis tootmisüksust ning võeti kasutusele Leiburi nimi ja siiani peaagu muutumatult kasutuses olev pagarimütsikujuline logo.
1993 – erastati ¾ ettevõttest toiduainetööstuskontsernile Cultor ja ¼ kontsernile Cerealia. (Cultor leivadivisjonist arenes hiljem välja tänane VAASAN Grupp ja Cerealiast Lantmännen grupp).
1993 – esmakordselt Eestis alustati leivatoodete pakendamist Leiburis.
1995 – alustusti leivatoodete viilutamist.
1997 – koondati tootmine Kadaka tehasesse Tallinnas.
2000 – osteti Tartus paiknev leivatehas Ceres Pagar.
2005 – lõpetati Tallinna tehase juurdeehitus ja avati uus röstiliin.
2006 – alustati röstsaia eksporti Baltikumi.
2009 – omistati Leiburile ISO 22000:2005 standardile vastava toiduohutuse juhtimissüsteemi sertifikaat.
2009 – alustati Leiburi toodete eksporti Soome.
2011 – Baltimaades ainulaadse puhasruumi tehnoloogia kasutuselevõtt röstiliinil, kus nüüd on võimalik toota e-aineteta 7-päevase säilivusega kõrgekvaliteetseid tooteid.
2015 – Leibur kuulub nüüdsest 100% Lantmännen kontserni. Lantmännen on põllumajandusühistu, mis on nii põllumajandus-, masina-, bioenergeetika kui toiduainevaldkonnas juhtpositsioonil kogu Põhja-Euroopas.
2018 – Leibur võtab kasutusele uue tootmisliini, mis muudab jäädavalt tööstuslike pagaritoodete kuvandit. Liinil hakatakse küpsetama palaleibasi ning uus külg külje kõrval küpsetamise tehnoloogia hoiab saia- ja sepikupätsides niiskust ja mahlasust ning toob maitse esile.
2021 – Riias suletakse Lantmännen grupile kuuluv tehas ning osa sealsest tootmisest (rukkipätsid) kolib ümber Leiburisse.